Vaktherapie

Vaktherapie is een lichaamsgerichte behandelvorm voor psychosociale problematiek. Voorbeelden hiervan zijn angstklachten, gedragsproblemen, trauma of verliesverwerking.

De term ‘vaktherapie’ is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie, psychomotorische kindertherapie en speltherapie.

Bij vaktherapie ligt de nadruk meer op het doen en ervaren en minder op het praten. Door gerichte oefeningen en werkvormen kun je jouw problematiek onderzoeken en jouw emoties en gedachten daarbij vormgeven. Door de ervaringen die je bij deze werkvormen opdoet, werk je aan bewustwording en kun je nieuwe inzichten verwerven. Je kunt bijvoorbeeld leren om op andere manieren te reageren op situaties of gevoelens. Zo kun je nieuwe mogelijkheden ontdekken en vaste patronen doorbreken.

In sommige gevallen ligt de nadruk van de therapie op het oplossen van het probleem, in andere gevallen ligt de nadruk meer op de acceptatie ervan of op het beperken van de gevolgen van een aandoening.

Werkwijze

Therapie is een heel persoonlijk proces. In contact met mij is dit proces volledig afgestemd op jouw tempo, gevoelens en ervaring. Jij bent immers uniek en daarom zal de therapie aangepast zijn aan wat bij jou past. Geen enkel gesprek, traject, advies of het aantal gesprekken zal hetzelfde zijn. Ik kan vooraf niet aangeven hoe het er precies uit gaat zien, dat doen we samen op gevoel en ervaring. Mijn manier van werken is dus volledig aangesloten op wat voor jou het beste past.

Allereerst is het belangrijk dat we elkaar leren kennen. Dat je je veilig gaat voelen in contact met mij. De basis van de therapie is vanuit de Persoonsgerichte Experiëntiële benadering. Dat betekent dat ik ernaar streef dat jij je erkend, gerespecteerd en vertrouwd kunt voelen. In contact met mij staan jij, jouw belevingswereld, je eigen situatie en geschiedenis, maar ook jouw wens tot verandering centraal.

Website Vaktherapie Nederland